Waarom Ventilatie?

De Basis voor een goeie gezondheid

Ventileren

Ventileren lijkt misschien onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Vandaag de dag wordt het namelijk steeds belangrijker om geen energie te verspillen en daarom isoleren we onze woningen zo goed mogelijk. Daarbij vergeten we soms het belang van deftig ventileren.

Verse lucht

Omdat we luchtdicht bouwen is er namelijk binnenshuis geen ventilatie meer en krijgt verse lucht niet de kans om binnen te raken. Die verse lucht is echter wel noodzakelijk om ons te voorzien van zuurstof.

Vocht

Bovendien produceert een gezin dagelijks meer dan tien liter vocht dat zonder ventilatie geen uitweg vindt uit onze woning. Goede ventilatie is dus absoluut noodzakelijk.
Met andere woorden: een betrouwbaar ventilatiesysteem dat comfort niet in de weg staat, is absoluut aan de orde.

Hoe kies ik het geschikte ventilatiesysteem?

Plan je een groot project zoals een nieuwbouwwoning of een totaalrenovatie? Dan is ventilatie verplicht. Er bestaan verschillende systemen en vaak moet de keuze gemaakt worden tussen ventilatiesystemen C of D. Hieronder bespreken we alvast enkele belangrijke criteria om u te assisteren bij u keuze. Contacteer ons altijd voor meer info!

1 / 2

Bij ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus. De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor.

De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes. Met een natte ruimte bedoelt men keuken, badkamer, toilet, wasplaats…

2 / 2

Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas.

De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Deze bevinden zich op het dak of in de muur. Ook hier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus. Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen.

Een systeem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel balansventilatie genoemd

Enkele afwegingen

  • Kostprijs: systeem C is wellicht de beste keuze als je een beperkt budget hebt voor de plaatsing van een ventilatiesysteem. De mechanische lucht aan- en afvoer van systeem D kost een pak meer. Zowel de installatiekosten als de verbruikskosten liggen lager. Ventilatiesysteem D heeft namelijk twee ventilatoren nodig, waardoor het verbruik automatisch hoger ligt. Er is natuurlijk wel de kanttekening van de stookkosten. Deze zullen bij type C wat hoger liggen aangezien de lucht onverwarmd bij de woning binnenkomt.

 

  • Geluid: ventilatiesysteem C kan bij stormachtig weer wat minder aangenaam zijn. Doordat de lucht via roosters de woning binnenkomt, kan er een tocht ontstaan. Dit betekent ook dat door de aanvoer via roosters, geluiden van buitenaf storend kunnen werken.

 

  • Luchtfiltering: voor mensen met allergieën kan systeem C ook nadelig zijn. Door de natuurlijke luchtaanvoer wordt de lucht niet gefilterd. Hierdoor krijgen stof, vervuiling en pollen vrij spel. Dit systeem wordt dan ook vaker in magazijnen geplaatst in plaats van woningen.

 

  • Temperatuur: zoals reeds meegegeven zullen de stookkosten wat hoger liggen bij systeem C. De koude buitenlucht komt namelijk onverwarmd de woning binnen. Natuurlijk geeft dit ook het gevolg dat bij warm weer de warme buitenlucht ook makkelijk binnenkomt in de woning.

Conclusie: de voordelen van ventilatiesysteem D zijn wel opmerkelijk. Het is weliswaar een grotere investering, maar je kan genieten van een efficiënter systeem dat voor kwaliteitsvolle lucht zorgt. Op die manier kan je genieten van een aangenaam wooncomfort. Wens je meer info? Contacteer ons gerust.

Enkele merken waarmee we werken voor ventilatie:

  • Delen:

LAAT JE ADVISEREN

Heb je een vraag of wens je een offerte voor jouw project? Contacteer ons en dan gaan we samen op zoek naar de beste mogelijkheden om jouw project af te werken.

contacteer